Joditablettien maksuton jakelu raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja siihen varautumisessa 11.10.2022. Valtakunnallisen ohjeen mukaisesti alle 3-vuotiaiden ja raskaana olevien joditablettien jakelu tapahtuu neuvoloiden toimesta.
Pirkanmaan hyvinvointialueella aloitetaan maksuton joditablettien neuvoloissa kesä-heinäkuussa.

Joditablettien jakelu

Pirkanmaalla joditablettien jakelu järjestetään neuvolakäyntien yhteydessä. Raskaana olevat saavat joditabletit itselleen ja syntyvälle lapselleen samalla kertaa. Lastenneuvoloiden kautta jakelu tapahtuu alle 3-vuotiaille seuraavan neuvolakäynnin yhteydessä. Osalla seuraavaan neuvolakäyntiin on pitkä aika, jonka vuoksi järjestetään myös erillisiä joditablettien jakelupäiviä syksylle. Jakelupäivät ovat maanantai 4.9. klo 13-15 Kihniön neuvola, tiistai 5.9. klo 8-10 ja keskiviikko 6.9. klo 13-15 Parkanon neuvola.

Nykyisten ohjeiden mukaan alle 40-vuotiaiden kehotetaan varaamaan joditabletteja. Neuvola jakaa joditabletteja raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille. Muiden perheenjäsenten mahdolliset joditabletit hankitaan omakustanteisesti apteekista. Aikuisten joditabletteja ei saa antaa alle 3-vuotiaille.

Joditabletti otetaan vain viranomaisten ohjeiden mukaan säteilyvaaratilanteissa. Tilanne, jossa joditabletteja tarvittaisiin, on erittäin harvinainen. Säteilyvaaratilanteissa sisälle suojautuminen on ensisijainen suojelutoimenpide ja joditablettien ottaminen on toissijainen suojelutoimenpide. Ennakkoon otettuna joditableteista ei ole hyötyä.

Tarkempi ohje joditablettien käytöstä